Kolegij
Ishodi učenja
| Udžbenik | Poglavlje | Stranice |
Definirati pojam dijetetike, definirati optimalnu i dijetalnu prehranu | Medicina prehrane | 1 | 2-4 |
Navesti načine prehrane naših predaka | Medicina prehrane | 1 | 1 |
Izračunati stvarne potrebe organizma za energijom, i navesti antroploška mjerenja | Medicina prehrane | 1 | 5-11 |
Ishodi učenja
| Udžbenik | Poglavlje | Stranice |
Opisati proces digestije hrane | Medicina prehrane | 2 | 13-16 |
Razumijeti način i mjesto apsorpcije pojedinh makronutrijenata | Medicina prehrane | 2 | 13-16 |
Navesti koji centri u mozgu i koji hormoni sudjeluju u regulaciji hranjenja | Medicina prehrane | 2 | 16-18 |
Ishodi učenja
| Udžbenik | Poglavlje | Stranice |
Opisati građu i podjelu masti u prehrani | Medicina prehrane | 4 | 37-43 |
Razumijeti metabolizam masti u organizmu | Medicina prehrane | 4 | 43-45 |
Navesti namirnice bogate mastima, izdvojiti učinak transmasnih kiselina na zdravlje | Medicina prehrane | 4 | 45-48 |
Ishodi učenja
| Udžbenik | Poglavlje | Stranice |
Objasniti građu i podjelu ugljikohidrata | Medicina prehrane | 3 | 19-22 |
Navesti funkcije ugljikohidrata u organizmu | Medicina prehrane | 3 | 22-26 |
Razumjeti proces metabolizma glukoze | Medicina prehrane | 3 | 26-28 |
Navesti namirnice bogate ugljikohidratima | Medicina prehrane | 3 | 28-32 |
Definirati glikemijski indeks | Medicina prehrane | 3 | 32-34 |
Objasnti značaj biljnih vlakana na zdravlje | Medicina prehrane | 3 | 34-35 |
Definirati mikrobiom i njegov značaj | Medicina prehrane | 3 | 36 |
Ishodi učenja
| Udžbenik | Poglavlje | Stranice |
Razumijeti građu i podjelu proteina | Medicina prehrane | 5 | 49-50 |
Navesti funkcije proteina u organizmu | Medicina prehrane | 5 | 51 |
Opisati metabolizam proteina | Medicina prehrane | 5 | 51 |
Navesti izvore proteina u prehrani | Medicina prehrane | 5 | 52-57 |
Objasniti značaj biološke vrijednosti proteina | Medicina prehrane | 5 | 53 |
Ishodi učenja
| Udžbenik | Poglavlje | Stranice |
Navesti ulogu vode u organizmu | Medicina prehrane | 8 | 99 |
Definirati dnevne gubitke gubitke vode kod zdrave osobe | Medicina prehrane | 8 | 99 |
Objasniti preporuke o dnevnom unosu vode i pravilnoj rehidraciji | Medicina prehrane | 8 | 100 |
Navesti koje vode su dostupne za konzumaciju | Medicina prehrane | 8 | 101 |
Ishodi učenja
| Udžbenik | Poglavlje | Stranice |
Opisati postupak pripremanja jelovnika u zdravstvenim ustanovama, navesti zadaće medicinske sestre u planiranju jelovnika te navesti glavne i sporedne obroke | Medicina prehrane | 13 10 | 165-179 110 |
Navesti posebnosti prehrane novorđenčata, djece u razvoju i trudnica | Medicina prehrane | 12 | 121-142 |
Navesti posebnosti prehrane starijih osoba i sportaša | Medicina prehrane | 12 | 143-160 |
Ishodi učenja
Definirati posebnosti prehrane septičnog bolesnika u jedinicama intenzivnog liječenja | Medicina prehrane | 24 | 266-269 |
Definirati posebnosti prehrane bolesnika prije i nakon operativnog liječenja | Medicina prehrane | 22 | 251-253 |
Navesti na što je sve potrebno obratiti pozornost kod prehrane imunokompromitiranih bolesnika u sterilnim jedinicama | Medicina prehrane | 21 | 248-249 |
Ishodi učenja
| Udžbenik | Poglavlje | Stranice |
Nacrtati i objasniti piramidu mediteranske prehrane, navesti glavne karateristike i izdvojiti učinke na zdravlje | Medicina prehrane | 27 | 289- 292 |
Razumijeti podjelu vegetarijanske prehrane, definirati makrobiotsku prehranu, navesti učinke na zdravlje | Medicina prehrane | 26 | 281-284 |
Ishodi učenja
| Udžbenik | Poglavlje | Stranice |
Definirati malnutriciju i kaheksiju | Medicina prehrane | 11 | 117-118 |
Klasificirati pothranjenost prema SZO | Medicina prehrane | 11 | 118 |
Navesti metode za procjenu nutritivnog stausa, definirati njihove prednosti i nedostatke | Medicina prehrane | 11 | 119-120 |
Ishodi učenja
| Udžbenik | Poglavlje | Stranice |
Definirati bolesti kod deficitarne prehrane | Medicina prehrane | 11 | 120 |
Navesti razlike u kliničkoj slici marazma i kwashiorkora | Medicina prehrane | 11 | 120 |
Opisati faze liječenja deficitarne prehrane | Medicina prehrane | 11 | 121 |
Ishodi učenja
| Udžbenik | Poglavlje | Stranice |
Definirati nutritivnu potporu | Medicina prehrane | 10 | 109 |
Objasniti koje terapijske mogućnosti nutritivne potpore postoje | Medicina prehrane | 14 | 109 |
Navesti temeljna načela oralne nutritivne potpore | Medicina prehrane | 14 | 110-111 |
Ishodi učenja
| Udžbenik | Poglavlje | Stranice |
Definirati načine enteralne prehrane | Medicina prehrane | 10 | 111 |
Navesti indikacije i kontraindikacije za enteralnu prehranu, navesti moguće komplikacije | Medicina prehrane | 10 | 112-115 |
Navesti indikacije i kontraindikacije za parenteralnu prehranu, navesti moguće komplikacije | Medicina prehrane | 10 | 115 |
Navesti vrste dijetskih pripravaka za enteralnu prehranu i vrste otopina za parenteralnu prehranu | Medicina prehrane | 10 | 113-116 |
Ishodi učenja
| Udžbenik | Poglavlje | Stranice |
Navesti oblike karcinoma povezanih s načinom prehrane i zašto | Medicina prehrane
| 23 | 255-258 |
Definirati posebne prehrambene potrebe onkoloških bolesnika | Medicina prehrane | 23 | 259-262 |
Navesti farmakološko liječenje manutricije onkoloških bolesnika | Medicina prehrane | 23 | 262-263 |
Ishodi učenja
| Udžbenik | Poglavlje | Stranice |
Navesti zakonske regulative vezane uz prehranu | Medicina prehrane | 14 | 171-175 |
Opisati postupke koje osiguravaju higijenu živežnih namirnica u proizvodnji | Medicina prehrane | 14 | 176-183 |
Ishodi učenja
| Udžbenik | Poglavlje | Stranice |
Navesti bakterije i toksine zbog kojih može doći do akutne infekcije gastrintestilanog trakta, navesti kliničku sliku i liječenje | Medicina prehrane | 15 | 191-200 |
Navesti viruse zbog kojih može doći do akutne infekcije gastrintestilanog trakta, opisati kliničku sliku i liječenje | Medicina prehrane | 15 | 200-201 |
Navesti dijetalnu prehranu kod akutnih gasteroenterokolitisa | Medicina prehrane | 24 | 261 |
Ishodi učenja
| Udžbenik | Poglavlje | Stranice |
Definirati poremećaje prehrane | Medicina prehrane | 16 | 199 |
Navesti za svaki poremećaj prehrane kliničku sliku, stanje uhranjenosti te načine liječenja | Medicina prehrane | 16 | 200-201 |
Ishodi učenja
| Udžbenik | Poglavlje | Stranice |
Definirati prekomjernu tjelesnu težinu i debljinu | Medicina prehrane | 1 | 8-9 |
Navesti promjene u organizmu kod pretilosti te mogući razvoj komorbiditeta | Dijetoterapija i klinička prehrana |
|
|
Definirati visceralnu pretilost | Medicina prehrane | 1 | 9 |
Navesti mogućnosti liječenja i predložiti plan prehrane | Dijetoterapija i klinička prehrana |
|
|
Ishodi učenja
| Udžbenik | Poglavlje | Stranice |
Definirati razlike u etiologiji šećerne bolesti tip 1 i tip 2, opisati akutne i kasne komplikacije bolesti | Medicina prehrane | 17 | 207 |
Odrediti stvarne energetske potrebe i odrediti energetske potrebe za postizanje optimalne tjelesne težine | Medicina prehrane | 17 | 208 |
Definirati ritam i broj obroka | Medicina prehrane | 17 | 210 |
Ishodi učenja
| Udžbenik | Poglavlje | Stranice |
Podjela namirnica prema ADA sustavu | Medicina prehrane | 17 | 210-214 |
Razumijevati značaj ugljikohidratne jedinice | Medicina prehrane | 17 | 210 |
Definirati unos biljnih vlakana, alkohola, soli, suplemenata i enteralnih pripravaka | Medicina prehrane | 17 | 214-215 |
Ishodi učenja
| Udžbenik | Poglavlje | Stranice |
Navesti osnovne odrednice prehrane kod bolesnika sa srčanim zatajivanjem | Medicina prehrane | 18 | 217-219 |
Navesti kako se promjenom prehrane može dovesti do bolje regulacije krvnog tlaka | Medicina prehrane | 18 | 220-221 |
Ishodi učenja
| Udžbenik | Poglavlje | Stranice |
Objaniti etiologiju ateroskleroze te navesti promjene u stilu života i prehrani sa ciljem njenog usporenja | Medicina prehrane | 18 | 221-223 |
Navesti odrednice prehrane kod osoba s hiperlipidemijom | Medicina prehrane | 18 | 223-228 |
Ishodi učenja
| Udžbenik | Poglavlje | Stranice |
Objasniti što je infarkta miokarda, simptome bolesti i mogućnosti liječenja | Medicina prehrane | 18 | 227 |
Navesti preporuke o prehrani nakon preboljelog infarkta miokarda | Medicina prehrane | 18 | 228-230 |
Ishodi učenja
| Udžbenik | Poglavlje | Stranice |
Objasniti etiologiju anemija | Medicina prehrane | 21 | 245 |
Navesti preporuke za prehranu bolesnika sa sideropeničnom i makrocitnom anemijom | Medicina prehrane | 7 | 92-94, 77-78 |
Navesti podjelu leukemija te opisati preporuke o prehrani bolesnika s leukemijom | Medicina prehrane | 21 | 246-248 |
Ishodi učenja
| Udžbenik | Poglavlje | Stranice |
Navesti etiologiju KOPB te preporuke o optimalnom načinu prehrane | Medicina prehrane | 19 | 227 |
Opisati prehranu bolesnika s tuberkulozom | Medicina prehrane | 19 | 228-229 |
Ishodi učenja
| Udžbenik | Poglavlje | Stranice |
Definirati prehranu kod pijelonefritisa i osoba s bubrežnim kamencima | Medicina prehrane | 20 | 234-239 |
Navesti optimalnu prehranu kod bolesnika s uričnom dijatezom | Medicina prehrane | 20 | 236 |
Objasniti prehranu kod akutnog i kroničnog bubrežnog zatajivanja | Medicina prehrane | 20 | 239-241 |
Ishodi učenja
| Udžbenik | Poglavlje | Stranice |
Definirati posebnosti prehrane bolesnika na hemodijalizi | Medicina prehrane | 20 | 242-243 |
Objasniti posebnosti Kmpnerove dijete | Medicina prehrane | 20 | 243 |
Ishodi učenja
| Udžbenik | Poglavlje | Stranice |
Objasniti najčešće bolesti nakupljanja koje se direktno liječe pravilnom prehranom te opisati režim prehrane | Medicina prehrane | 25 | 280-281 |
Ishodi učenja
| Udžbenik | Poglavlje | Stranice |
Opisati planiranje prehrane kod bolesti usta, gastroezofagealne refluksne bolesti te kod peptičkog ulkusa | Medicina prehrane | 25 | 271-274 |
Definirati sindrom kratkog crijeva te postupak uvođenja prehrane | Medicina prehrane | 25 | 274 |
Objasniti etiologiju celijakije i navesti važne promjene u prehrani bolesnika s celijakijom | Medicina prehrane | 25 | 275 |
Obrazložiti etiolgiju upalne bolesti crijeva i značaj prehrane u njihovo liječenju | Medicina prehrane | 25 | 276 |
Razumjeti zašto nastaje intolerancija na laktozu te dati upute o prehrani tih bolesnika | Medicina prehrane | 25 | 277 |
Definirati važne preporuke o prehrani bolesnika s opstipacijom | Medicina prehrane | 25 | 277 |
Ishodi učenja
| Udžbenik | Poglavlje | Stranice |
Definirati etiologiju akutnog i kroničnog zatajivanja jetre te navesti preporuke o prehrani | Medicina prehrane | 25 | 278-280 |
Objasniti najčešću patologiju žučnog mjehura i žučnih vodova te opisati prehranu bolesnika sa žučnim kamencima i akutnim kolecistitisom | Medicina prehrane | 25 | 281-282 |
Definirati prehranu bolesnika s akutnim i kroničnim pankreatisom | Medicina prehrane | 25 | 282-284 |
Ishodi učenja
Učiniti osnovna antropološka mjerenja za procjenu stanja uhranjenosti |
Izračunati optimalne energetske potrebe osvino o dobu, spolu i fizičkoj aktivnosti |
Izraditi optimalni jelovnik zdrave osobe |
Izraditi optimalni jelovnik adolescentna |
Izraditi optimalni jelovnik osobe u seniumu |
Ishodi učenja
Izraditi jelovnik prilagođen trudnici |
Izraditi jelovnik za osobu od 80 godina nakon infakta miokarda |
Izraditi jelovnik za aktivnog muškarca od 45 godina, nakon infarkta miokarda |
Odabrati jelovnik za bolesnika koji je hospitaliziran zbog akutnog kolecistitisa, u akutnoj i kroničnoj fazi bolesti |
Izraditi jelovnik za bolesnika s kroničnim pankreatitisom |
Ishodi učenja
Procijeniti stanje uhranjenosti po raznim bodovnim skalama |
Kreirati optimalni jelovnik pretilog bolesnika sa šećernom bolesti |
Kreirati jelovnik bolesnika s gihtom |
Kreirati jelovnih pothranjenog bolesnika na kroničnom programu hemodijalize |
U prosječnom dnevnom unusu hrane izračunati udio masti, ugljikohidrata i proteina |
Ishodi učenja
| Udžbenik | Poglavlje | Stranice |
Opisati građu i metabolizam vitamina A, njegovu funkciju, izvore u prehrani te navesti učinak na organizam kod njegovog disbalansa | Medicina prehrane | 6 | 60-64 |
Ishodi učenja
| Udžbenik | Poglavlje | Stranice |
Opisati građu i metabolizam skupine vitamina B, njegovu funkciju, izvore u prehrani te navesti učinak na organizam kod njihovog disbalansa | Medicina prehrane | 6 | 71-78 |
Ishodi učenja
| Udžbenik | Poglavlje | Stranice |
Opisati građu i metabolizam vitamina C, njegovu funkciju, izvore u prehrani te navesti učinak na organizam kod njegovog disbalansa | Medicina prehrane | 6 | 78-80 |
Ishodi učenja
| Udžbenik | Poglavlje | Stranice |
Opisati građu i metabolizam vitamina D, njegovu funkciju, izvore u prehrani te navesti učinak na organizam kod njegovog disbalansa | Medicina prehrane | 6 | 64-66 |
Ishodi učenja
| Udžbenik | Poglavlje | Stranice |
Opisati građu i metabolizam vitamina K, njegovu funkciju, izvore u prehrani te navesti učinak na organizam kod njegovog disbalansa | Medicina prehrane | 6 | 68-70 |
Ishodi učenja
| Udžbenik | Poglavlje | Stranice |
Opisati građu i metabolizam vitamina E, njegovu funkciju, izvore u prehrani te navesti učinak na organizam kod njegovog disbalansa | Medicina prehrane | 6 | 66-68 |
Ishodi učenja
| Udžbenik | Poglavlje | Stranice |
Definirati način djelovanja antioksidativnih tvari i razumijeti značaj u prevenciji bolesti, definirati skupine bolesti kod kojih antioksidansi imaju najveću učinkovitost | Medicina prehrane | 6 | 81-81 |
Ishodi učenja
| Udžbenik | Poglavlje | Stranice |
Opisati metabolizam cinka, njegovu funkciju, izvore u prehrani te navesti učinak na organizam kod njegovog disbalansa | Medicina prehrane | 7 | 96 |
Definirati funkciju joda, izvore u prehrani te navesti učinak na organizam kod disbalansa | Medicina prehrane | 7 | 94 |
Navesti funkciju fluora, izvore u prehrani te navesti učinak na organizam disbalansa | Medicina prehrane | 7 | 95 |
Ishodi učenja
| Udžbenik | Poglavlje | Stranice |
Opisati metabolizam natrija, njegovu funkciju i raspodjelu u organizmu, izvore u prehrani te navesti učinak na organizam kod disbalansa | Medicina prehrane | 7 | 87 |
Razumijeti raspodjelu kalija u organizmu, njegovu funkciju, izvore u prehrani te navesti učinak na organizam kod neravnoteže kalija u organizmu | Medicina prehrane | 7 | 88 |
Navesti funkciju klorida i stanja koja dovode do njegove neravnoteže | Medicina prehrane | 7 | 88 |
Ishodi učenja
| Udžbenik | Poglavlje | Stranice |
Definirati raspodjelu i funkciju magnezija u organizmu, navesti izvore u prehrani te navesti učinak na organizam kod njegove neravnoteže u organizmu | Medicina prehrane | 7 | 89-90 |
Ishodi učenja
| Udžbenik | Poglavlje | Stranice |
Opisati metabolizam kalcija, njegovu funkciju, izvore u prehrani te navesti učinak na organizam kod neravnoteže kalcija u organizmu | Medicina prehrane | 7 | 86 |
Razmijeti metabolizam fosfora i njegovu funkciju, navesti izvore u prehrani te navesti učinak na organizam kod disbalnsa | Medicina prehrane | 7 | 91 |
Ishodi učenja
| Udžbenik | Poglavlje | Stranice |
Navesti metode dobivanja zelenog čaja, sastav čaja i opisati učinak na organizam | Medicina prehrane | 9 | 104 |
Ishodi učenja
| Udžbenik | Poglavlje | Stranice |
Opisati postupak dobivanje kave, navesti sastav kave i objasniti njen učinak na organizam | Medicina prehrane | 9 | 103-104 |
Ishodi učenja
| Udžbenik | Poglavlje | Stranice |
Opisati metabolizam alkohola u tijelu | Medicina prehrane | 9 | 105 |
Razumijeti učinke alkohola na zdravlje | Medicina prehrane | 9 | 107 |
Navesti čimbenike rizika za razvoj ciroze jetre | Medicina prehrane | 9 | 106 |
Objasniti kako prehrana alkoholičara može odgoditi razvoj ciroze | Medicina prehrane | 9 | 108 |
Ishodi učenja
| Udžbenik | Poglavlje | Stranice |
Navesti fitonutrijente s antikosidativnim djelovanjem, izvore u prehrani, objasniti učinak na prevenciju bolesti | Medicina prehrane | 6 | 81-86 |
Akademska godina | |
---|---|
2024/2025 | Download |