Kolegij
Studiji
SestrinstvoSestrinstvo
Studijska godina
1ISVU ID
144118ECTS
3
Usvajanje temeljnog znanja o ljudskoj prehrani potrebnog za razumijevanje
pravilne prehrane zdravih i bolesnih ljudi odnosno različitih populacijskih
skupina. Stjecanje osnovnih vještina procjenjivanja stanja uhranjenosti i
izrade jelovnika.
razlikovati i opisati vrste makronutrijenta i mikronutrijenta u hrani, kao i
njihovu učestalost u kompletnom obroku te ulogu u organizmu; - razlikovati,
usporediti i procijeniti različite načine prehrane; - prepoznati negativne
utjecaje nepravilne prehrane na zdravlje čovjeka i predložiti metode i rješenja
problema; - razlikovati i opisati dijete prilikom akutnih i kroničnih bolesti te
osobitosti prehrane operiranih bolesnika; - izračunati energetske potrebe
pojedinih populacijskih grupa; - procijeniti i sastaviti jelovnik u skladu s
fiziološkim potrebama pojedinca i grupe; - upotrijebiti antropometrijske
metode za ocjenu stanja uhranjenosti pojedinca i populacijske grupe; -
koristiti i osmisliti različite ankete prehrane te prikupljati podatke.
1. Jasna Čerkez Habek. Dijetetika, Medicinska naklada 2021.
2. Turčić V.: HACCP i higijena namirnica, Zagreb, VT 2000.
3. Clark N.: Sportska prehrana, Robert Schwarz „Gopal” d.o.o. Zagreb, 2000.
4. Štimac D., Krznarić Ž., Vranešić Bender D., Obrovac Glišić M.:
Dijetoterapija i klinička prehrana, 2. obnovljeno i dopunjeno izdanje,
Zagreb : Medicinska naklada, 2021.
5. Čerkez Habek J. i sur.: Medicina prehrane, Zagreb: Medicinska naklada,
2023.
Štimac D., Krznarić Ž., Vranešić Bender D. Dijetoterapija i klinička prehrana.
2. obnovljeno izdanje. Zagreb, Medicinska naklada, 2021.
1. Redovito pohađanje nastave (prisutnost na najmanje
70% nastave)
2. Uredno izvršene vježbe i seminarske obaveze
Kontinuirano vrednovanje studentskog rada kroz:
1. Nastavne aktivnosi: seminarski rad
2. Završni ispit (pismeni)
Kontinuiranim vrednovanjem studentskog rada dolazi se do
ukupne ocjene:
nedovoljan (1) 0-59,9 % bodova
dovoljan (2) 60-69,9% bodova
dobar (3) 70-79,9 % bodova
vrlo dobar (4) 80-89,9 % bodova
izvrstan (5) 90-100 % bodova
VRSTA AKTIVNOSTI | ECTS bodovi - koeficijent opterećenja studenata | UDIO OCJENE (%) |
Pohađanje nastave | 1.6 | 0 |
Seminarski rad | 0.4 | 30 |
Ukupno tijekom nastave | 2 | 30 |
Završni ispit | 1 | 70 |
UKUPNO BODOVA (nastava+zav.ispit) | 3 | 100 |
Usvajanje temeljnog znanja o ljudskoj prehrani potrebnog za razumijevanje
pravilne prehrane zdravih i bolesnih ljudi odnosno različitih populacijskih
skupina. Stjecanje osnovnih vještina procjenjivanja stanja uhranjenosti i
izrade jelovnika.
razlikovati i opisati vrste makronutrijenta i mikronutrijenta u hrani, kao i
njihovu učestalost u kompletnom obroku te ulogu u organizmu; - razlikovati,
usporediti i procijeniti različite načine prehrane; - prepoznati negativne
utjecaje nepravilne prehrane na zdravlje čovjeka i predložiti metode i rješenja
problema; - razlikovati i opisati dijete prilikom akutnih i kroničnih bolesti te
osobitosti prehrane operiranih bolesnika; - izračunati energetske potrebe
pojedinih populacijskih grupa; - procijeniti i sastaviti jelovnik u skladu s
fiziološkim potrebama pojedinca i grupe; - upotrijebiti antropometrijske
metode za ocjenu stanja uhranjenosti pojedinca i populacijske grupe; -
koristiti i osmisliti različite ankete prehrane te prikupljati podatke.
1. Jasna Čerkez Habek. Dijetetika, Medicinska naklada 2021.
2. Turčić V.: HACCP i higijena namirnica, Zagreb, VT 2000.
3. Clark N.: Sportska prehrana, Robert Schwarz „Gopal” d.o.o. Zagreb, 2000.
4. Štimac D., Krznarić Ž., Vranešić Bender D., Obrovac Glišić M.:
Dijetoterapija i klinička prehrana, 2. obnovljeno i dopunjeno izdanje,
Zagreb : Medicinska naklada, 2021.
5. Čerkez Habek J. i sur.: Medicina prehrane, Zagreb: Medicinska naklada,
2023.
Štimac D., Krznarić Ž., Vranešić Bender D. Dijetoterapija i klinička prehrana.
2. obnovljeno izdanje. Zagreb, Medicinska naklada, 2021.
1. Redovito pohađanje nastave (prisutnost na najmanje
70% nastave)
2. Uredno izvršene vježbe i seminarske obaveze
Kontinuirano vrednovanje studentskog rada kroz:
1. Nastavne aktivnosi: seminarski rad
2. Završni ispit (pismeni)
Kontinuiranim vrednovanjem studentskog rada dolazi se do
ukupne ocjene:
nedovoljan (1) 0-59,9 % bodova
dovoljan (2) 60-69,9% bodova
dobar (3) 70-79,9 % bodova
vrlo dobar (4) 80-89,9 % bodova
izvrstan (5) 90-100 % bodova
VRSTA AKTIVNOSTI | ECTS bodovi - koeficijent opterećenja studenata | UDIO OCJENE (%) |
Pohađanje nastave | 1.6 | 0 |
Seminarski rad | 0.4 | 30 |
Ukupno tijekom nastave | 2 | 30 |
Završni ispit | 1 | 70 |
UKUPNO BODOVA (nastava+zav.ispit) | 3 | 100 |
Usvajanje temeljnog znanja o ljudskoj prehrani potrebnog za razumijevanje
pravilne prehrane zdravih i bolesnih ljudi odnosno različitih populacijskih
skupina. Stjecanje osnovnih vještina procjenjivanja stanja uhranjenosti i
izrade jelovnika.
razlikovati i opisati vrste makronutrijenta i mikronutrijenta u hrani, kao i
njihovu učestalost u kompletnom obroku te ulogu u organizmu; - razlikovati,
usporediti i procijeniti različite načine prehrane; - prepoznati negativne
utjecaje nepravilne prehrane na zdravlje čovjeka i predložiti metode i rješenja
problema; - razlikovati i opisati dijete prilikom akutnih i kroničnih bolesti te
osobitosti prehrane operiranih bolesnika; - izračunati energetske potrebe
pojedinih populacijskih grupa; - procijeniti i sastaviti jelovnik u skladu s
fiziološkim potrebama pojedinca i grupe; - upotrijebiti antropometrijske
metode za ocjenu stanja uhranjenosti pojedinca i populacijske grupe; -
koristiti i osmisliti različite ankete prehrane te prikupljati podatke.
1. Jasna Čerkez Habek. Dijetetika, Medicinska naklada 2021.
2. Turčić V.: HACCP i higijena namirnica, Zagreb, VT 2000.
3. Clark N.: Sportska prehrana, Robert Schwarz „Gopal” d.o.o. Zagreb, 2000.
4. Štimac D., Krznarić Ž., Vranešić Bender D., Obrovac Glišić M.:
Dijetoterapija i klinička prehrana, 2. obnovljeno i dopunjeno izdanje,
Zagreb : Medicinska naklada, 2021.
5. Čerkez Habek J. i sur.: Medicina prehrane, Zagreb: Medicinska naklada,
2023.
Štimac D., Krznarić Ž., Vranešić Bender D. Dijetoterapija i klinička prehrana.
2. obnovljeno izdanje. Zagreb, Medicinska naklada, 2021.
1. Redovito pohađanje nastave (prisutnost na najmanje
70% nastave)
2. Uredno izvršene vježbe i seminarske obaveze
Kontinuirano vrednovanje studentskog rada kroz:
1. Nastavne aktivnosi: seminarski rad
2. Završni ispit (pismeni)
Kontinuiranim vrednovanjem studentskog rada dolazi se do
ukupne ocjene:
nedovoljan (1) 0-59,9 % bodova
dovoljan (2) 60-69,9% bodova
dobar (3) 70-79,9 % bodova
vrlo dobar (4) 80-89,9 % bodova
izvrstan (5) 90-100 % bodova
VRSTA AKTIVNOSTI | ECTS bodovi - koeficijent opterećenja studenata | UDIO OCJENE (%) |
Pohađanje nastave | 1.6 | 0 |
Seminarski rad | 0.4 | 30 |
Ukupno tijekom nastave | 2 | 30 |
Završni ispit | 1 | 70 |
UKUPNO BODOVA (nastava+zav.ispit) | 3 | 100 |